Säästäminen lyhyesti

Säästäminen on toimiva ja tarpeellinen keino kun haluat kasvattaa omaa varallisuuttasi. Säästäminen on jopa välttämätöntä jos tavoitelet taloudellista riippumattomuutta. Säästäminen on kannattavaa ja hyödyllistä monesta eri syystä. Omien säästöjen avulla voit esimerkiksi varautua yllättäviin menoihin ja tehdä tarvittaessa suurempia hankintoja ilman lainaa. Riittävät säästöt tuovat joustoa omaan talouteen.

Säästäminen on yksinkertaisimmillaan sitä että säästät osan tuloistasi sen sijaan että kulutat sen. Eli pidät itselläsi sellaisen osuuden tuloistasi, jota et käytä elämiseen tai muihin menoihin. Jos sinun kaikki tulot kuluvat jo menoihin, etkä voi säästää nykyisistä tuloistasi, täytyy sinun joko lisätä tuloja tai pienentää menoja. Tai sitten molempia.

Miten säästämällä voi saada passiivista tuloa?

  • Säästä rahaa muista tulonlähteistä, esimerkiksi palkkatuloista tai kumppanuusmarkkinoinnista

  • Hyödynnä kerryttämiäsi säästöjä hankkiaksesi muita passiivisen tulon lähteitä

  • Sijoittamalla säästöjäsi fiksusti voit ansaita passiivista tuloa kerryttämilläsi säästöillä

  • Opettele ja opiskele hyvin sitä asiaa johon aiot sijoittaa tai ryhtyä ennen sijoittamista

  • Sijoita vain sellaisia säästöjä joita sinun on varaa hävitä

  • Sijoita sinun tilanteeseesi sopiva summa ja pidä hyvää huolta sijoituksistasi saadaksesi passiivista tuloa säästöilläsi

Säästetty raha ei itsestään vielä tuota mitään

Säästetty raha ei itsessään vielä tuota yhtään mitään, ellei sitä rahaa ole laitettu töihin, eli sijoitettu. Oikeastaan päin vastoin. Sukanvarteen säästetty raha menettää arvoaan inflaation johdosta ja sen ostovoima pienenee koko ajan.

Pankkitililtä saatava pieni korko ei useinkaan riitä edes voittamaan inflaatiota, vaan inflaatio syö säästöjesi arvoa koko ajan myös pankkitilillä makuutetusta rahasta. Eli pelkällä säästämisellä et saa vielä itsellesi lisätuloa, saati passiivista tuloa tai taloudellista riippumattomuutta.

Laita säästämäsi raha töihin, eli sijoita raha järkevästi

Säästöillä voit ansaita passiivista tuloa laittamalla säästämäsi rahat töihin, eli sijoittamalla osan säästämästäsi rahasta järkevästi. Voit vaurastua ja kasvattaa säästöjäsi sijoittamalla säästämiäsi rahoja sellaisiin sijoituksiin jotka tuottavat sinulle lisää tuloa ja jotka säilyttävät tai mielellään jopa nostavat arvoaan tulevaisuudessa.

Muista kuitenkin aina huomioida sijoittamisen riskit. Erilaiset sijoituskohteet sisältävät erilaisia riskejä. Perehdy huolellisesti sijoitettavaan asiaan ennen sijoittamista. Sijoita aina vain sellaista rahaa ja varallisuutta jota sinulla on varaa myös hävitä. Sijoituksen tuotto ja arvon säilyminen ei ole koskaan varmaa.

Miten voi säästää rahaa?

Jos et jo valmiiksi tiedä kuinka paljon sinulla kuluu rahaa kuukaudessa, niin aloita seuraamalla ja selvittämällä mihin sinulla kuluu rahaa. Kerää sopivalta ajanjaksolta kuitit talteen ja selvitä mistä olet maksanut, kuinka paljon ja kenelle. Kerää kuluihin mukaan kuittien lisäksi myös laskut jotka olet maksanut. Selvitä kuukausittaisten menojen lisäksi myös sellaiset menot jotka maksat harvemmin kuin kerran kuussa, kuten esimerkiksi jäsenmaksut, autovero, jne. Huomioi nämä kulut budjetissasi jakamalla esimerkiksi vuosittainen kustannus kuukausikohtaiseksi (vuosikustannus / 12 kk).

Kun tiedät mihin sinulla menee rahaa ja kuinka paljon, niin voit tehdä realistisen budjetin. Listaa budjettiisi ensin tulot ja vähennä budjetoiduista tuloistasi kulut eriteltynä sopiviin kategorioihin. Jotta sinulle voisi jäädä rahaa säästöön kulujen jälkeen täytyy budjettisi olla ylijäämäinen. Budjetoi kulusi niin, että sinulla jää rahaa säästöön kulujen jälkeen ja muuta kulutustottumuksiasi tarvittaessa niin että voit noudattaa budjettiasi. Jos pakolliset kulut ovat kaikesta huolimatta suuremmat kuin tulot, niin tuloja on yksinkertaisesti kasvatettava. Lisätuloja voit ansaita esimerkiksi tekemällä toista työtä tai hankkimalla passiivisia tuloja.

Kun tiedät tarkemmin mihin rahasi kulutat, voit tehdä viisaampia valintoja. Vältä sellaista ylimääräistä kulutusta, joka ei ole aivan välttämätöntä. Mieti mitä todella tarvitset ja tee ostopäätökset sen mukaan. Jotta voit säästää enemmän rahaa ansaitsemistasi tuloista ja kasvattaa säästöjäsi, niin karsi omista kulutustottumuksistasi ensin sellaiset asiat mitkä eivät ole aivan pakollisia. Näin rahaa jää helpommin säästöön pakollisten kulujen ja hankintojen jälkeen.

Ruokakulut ovat yksi sellainen pakollinen kulu johon voi vaikuttaa paljon. Jotain on aina syötävä. Ruokaan kuluu helposti ja huomaamatta paljonkin rahaa jos kulutustottumukset ovat sen mukaiset. Jos olet tottunut säästämään ruokakuluissa jo valmiiksi voi säästäminen olla haastavampaa, mutta jos et ole tottunut katsomaan ruokalaskua tarkemmin, niin ruuasta voi säästää todella paljonkin ruuan laadun ja määrän kärsimättä.

Jos syöt paljon ulkona ja et osaa laittaa ruokaa itse, niin opettele laittamaan ruokaa itse. Itse tehty ruoka on pidemmän päälle käytännössä aina edullisempaa. Jos osaat laittaa ruokaa, mutta et viitsi ja syöt mieluummin ulkona ravintolassa. Niin ala viitsiä. Laita ruokaa itse ja säästä. Jos taas teet jo paljon ruokia itse niin mieti miten voi syödä kotiruokaa edullisemmin. Syö vähemmän lisukkeita, osta enemmän hyvälaatuisia raaka-aineita, kokkaa isompia määriä kerralla, jne.

Hyödyntämällä tarjouksia, alennuksia ja alennusmyyntejä voit ostaa sen saman asian, mutta halvemmalla. Jos olet aikeissa ostaa jotakin, niin osta se alennusmyynnistä jos vain mahdollista. Voit siis säästää rahaa ostamalla halvemmalla sen minkä ostaisit joka tapauksessa.

Jos alennusmyyntejä ei yksinkertaisesti ole, niin voit myös pyytää alennusta. Ostaja ostaa ja myyjä myy haluamallaan hinnalla. Kuten sanonta kuuluu, se ei ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka maksaa.

Hyödyntämällä tarjouksia ja alennusmyyntejä sekä pyytämällä alennusta vältät maksamasta ylihintaa ja säästät rahaa. Tee edullisesti se minkä aiot tehdä joka tapauksessa. Jos olet esimerkiksi aikeissa viettää lomaa, niin toteuta pitkän ulkomaanmatkan sijaan edullinen loma Suomessa esimerkiksi kylpylässä.

Kaiken ei aina tarvitse olla uutta. Moni asia, varsinkin kulutustavarat menettävät nopeasti rahallista arvoaan kun ne kannetaan ulos kaupasta. Käyttöarvoaan ne eivät useinkaan menetä ihan yhtä nopeasti. Hyväkuntoisia ja kestäviä käyttötavaroita voi saada käytettynä hyvinkin edullisesti kun tietää mistä ostaa. Ostamalla käytettynä sen mitä aikoo ostaa joka tapauksessa voit säästää huomattavan summan rahaa verrattuna siihen että ostaisit saman tavaran uutena.

Lainojen yhdistäminen on yksi keino säästää kulutusluottojen koroissa ja kuluissa. Jos sinulla on useampi kulutusluotto kuten osamaksu, pikavippi tai luottokorttilasku, niin voit yleensä melko helposti säästää niiden koroissa ja kuluissa merkittävän summan kun yhdistät ne yhdeksi yhdistelylainaksi.

Kilpailuttamalla välttämättömät menosi voit säästää rahaa ja kasvattaa omia säästöjäsi. Kilpailuttamalla sellaiset palvelut ja hankinnat jotka ostat joka tapauksessa, voit pienentää elämisestä aiheutuvia kustannuksia. Kun ostat halvemmalla sen minkä ostaisit joka tapauksessa, niin voit säästää rahaa.

Selvitä tarkkaan itsellesi mitä todella tarvitset, selvitä mitkä ovat sinulle sopivia vaihtoehtoja, kysy tarjoukset useammalta toimittajalta ja osta sellaiselta jonka ratkaisu on kokonaisuudessaan sopiva ja edullinen. Muista että tämä ei tarkoita samaa kuin halvin. Halpa ei aina ole hyvä ja kestävä. Jotta voit säästää arkisissa ja pakollisissa menoissa, niin kilpailuta säännöllisesti ainakin puhelinliittymät, *sähkösopimus, vakuutukset ja *lainat.