Säästäminen lyhyesti

Säästäminen on hyvä tapa ja tarpeellinen keino kun haluat kasvattaa omaa varallisuuttasi. Säästäminen voi olla jopa välttämätöntä jos tavoittelet taloudellista riippumattomuutta.

Säästäminen on kannattavaa monesta eri syystä. Säästämisen avulla voit kerätä taloudellista puskuria ja omien säästöjen turvin voit varautua yllättäviin menoihin ja tehdä isompiakin hankintoja ilman lainaa. Säästöt tuovat siis joustoa omaan talouteen.

Säästäminen on yksinkertaisimmillaan sitä että säästät osan tuloistasi sen sijaan että kulutat kaiken. Eli pidät itselläsi osan tuloistasi, etkä käytä kaikkea elämiseen tai muihin menoihin.

Jos sinun kaikki tulot kuluvat jo menoihin, etkä voi säästää nykyisistä tuloistasi, täytyy sinun joko lisätä tuloja, esimerkiksi rakentamalla passiivisia tuloja tai keksiä säästökeinoja vaikka väkisin tai jopa molempia.

Miten säästämällä voi saada passiivista tuloa?

  • Säästä rahaa muista tulonlähteistä, esimerkiksi palkkatuloista tai kumppanuusmarkkinoinnista

  • Hyödynnä kerryttämiäsi säästöjä hankkiaksesi muita passiivisen tulon lähteitä

  • Sijoittamalla säästöjäsi fiksusti voit ansaita passiivista tuloa kerryttämilläsi säästöillä

  • Opettele ja opiskele hyvin sitä asiaa johon aiot sijoittaa tai ryhtyä ennen sijoittamista

  • Sijoita vain sellaisia säästöjä joita sinun on varaa hävitä

  • Sijoita sinun tilanteeseesi sopiva summa ja pidä hyvää huolta sijoituksistasi saadaksesi passiivista tuloa säästöilläsi

Säästetty raha ei itsestään vielä tuota mitään

Vaikka säästäisit kuinka paljon, ei sinulla olisi senkään jälkeen rahaa yhtään enempää kuin säästämäsi summa. Säästetty raha ei siis itsessään tuota yhtään mitään.

Vasta kun laitat säästetyn rahan töihin, eli sijoitat säästettyä rahaa viisaasti, niin säästetty raha voi alkaa tuottamaan jotain esimerkiksi passiivista tuloa tai arvonnousua jossain vaiheessa.

Sukanvarteen säästetty raha itse asiassa menettää arvoaan inflaation seurauksena. Tämä tarkoittaa sitä, että säästämäsi summan ostovoima pienenee ajan kuluessa.

Pankkitililtä saatava pieni korko ei käytännössä riitä edes voittamaan inflaatiota. Inflaatio syö säästöjesi arvoa koko ajan myös pankkitilillä makuutetusta rahasta. Pelkällä säästämisellä et siis vielä saa itsellesi passiivista tuloa tai taloudellista riippumattomuutta.

Aloita säästäminen ja sijoittaminen

Nordnet Bank AB

Sijoittamiseen osake- ja pääomamarkkinoilla liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi nousta tai laskea, ja sijoittaja voi menettää sijoittamansa pääoman kokonaan. Historiallinen tuotto ja kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

  • Osakkeet, rahastot ja ETF:t

  • Komissiot palkkiotason mukaan

  • Osakesäästötili

  • Suomen suosituimpia välittäjiä

Laita säästetty raha töihin, eli sijoita raha järkevästi

Säästöillä voit ansaita passiivista tuloa laittamalla säästämäsi rahat töihin. Tämä tarkoittaa sitä, että sijoittamalla osan säästämästäsi rahasta viisaasti, voit tienata passiivista tuloa.

Jotta voit vaurastua sijoittamalla säästöjäsi, täytyy sinun sijoittaa sellaisiin sijoituksiin jotka tuottavat sinulle positiivista kassavirtaa. Lisäksi sijoitusten on säilytettävä tai jopa nostettava arvoaan ajan kuluessa.

Muista aina huomioida sijoittamiseen liittyvät riskit. Erilaiset sijoituskohteet sisältävät erilaisia riskejä.

Ennen sijoittamista, perehdy huolellisesti sijoituskohteeseen. Sijoita aina vain sellaista rahaa ja varallisuutta jota sinulla on varaa myös hävitä. Sijoituksen tuotto ja arvon säilyminen ei ole koskaan varmaa.

Miten voi säästää rahaa?

Jos et jo valmiiksi tiedä kuinka paljon sinulla kuluu rahaa kuukaudessa, niin aloita seuraamalla ja selvittämällä mihin sinulla kuluu rahaa. Kerää sopivalta ajanjaksolta kuitit talteen ja selvitä mistä olet maksanut, kuinka paljon ja kenelle. Kerää kuluihin mukaan kuittien lisäksi myös laskut jotka olet maksanut. Selvitä kuukausittaisten menojen lisäksi myös sellaiset menot jotka maksat harvemmin kuin kerran kuussa, kuten esimerkiksi jäsenmaksut, autovero, jne. Huomioi nämä kulut budjetissasi jakamalla esimerkiksi vuosittainen kustannus kuukausikohtaiseksi (vuosikustannus / 12 kk).

Kun tiedät mihin sinulla menee rahaa ja kuinka paljon, niin voit tehdä realistisen budjetin. Listaa budjettiisi ensin tulot ja vähennä budjetoiduista tuloistasi kulut eriteltynä sopiviin kategorioihin. Jotta sinulle voisi jäädä rahaa säästöön kulujen jälkeen täytyy budjettisi olla ylijäämäinen. Budjetoi kulusi niin, että sinulla jää rahaa säästöön kulujen jälkeen ja muuta kulutustottumuksiasi tarvittaessa niin että voit noudattaa budjettiasi. Jos pakolliset kulut ovat kaikesta huolimatta suuremmat kuin tulot, niin tuloja on yksinkertaisesti kasvatettava. Lisätuloja voit ansaita esimerkiksi tekemällä toista työtä tai hankkimalla passiivisia tuloja.

Kun tiedät tarkemmin mihin rahasi kulutat, voit tehdä viisaampia valintoja. Vältä sellaista ylimääräistä kulutusta, joka ei ole aivan välttämätöntä. Mieti mitä todella tarvitset ja tee ostopäätökset sen mukaan. Jotta voit säästää enemmän rahaa ansaitsemistasi tuloista ja kasvattaa säästöjäsi, niin karsi omista kulutustottumuksistasi ensin sellaiset asiat mitkä eivät ole aivan pakollisia. Näin rahaa jää helpommin säästöön pakollisten kulujen ja hankintojen jälkeen.

Ruokakulut ovat yksi sellainen pakollinen kulu johon voi vaikuttaa paljon. Jotain on aina syötävä. Ruokaan kuluu helposti ja huomaamatta paljonkin rahaa jos kulutustottumukset ovat sen mukaiset. Jos olet tottunut säästämään ruokakuluissa jo valmiiksi voi säästäminen olla haastavampaa, mutta jos et ole tottunut katsomaan ruokalaskua tarkemmin, niin ruuasta voi säästää todella paljonkin ruuan laadun ja määrän kärsimättä.

Jos syöt paljon ulkona ja et osaa laittaa ruokaa itse, niin opettele laittamaan ruokaa itse. Itse tehty ruoka on pidemmän päälle käytännössä aina edullisempaa. Jos osaat laittaa ruokaa, mutta et viitsi ja syöt mieluummin ulkona ravintolassa. Niin ala viitsiä. Laita ruokaa itse ja säästä. Jos taas teet jo paljon ruokia itse niin mieti miten voi syödä kotiruokaa edullisemmin. Syö vähemmän lisukkeita, osta enemmän hyvälaatuisia raaka-aineita, kokkaa isompia määriä kerralla, jne.

Hyödyntämällä tarjouksia, alennuksia ja alennusmyyntejä voit ostaa sen saman asian, mutta halvemmalla. Jos olet aikeissa ostaa jotakin, niin osta se alennusmyynnistä jos vain mahdollista. Voit siis säästää rahaa ostamalla halvemmalla sen minkä ostaisit joka tapauksessa.

Jos alennusmyyntejä ei yksinkertaisesti ole, niin voit myös pyytää alennusta. Ostaja ostaa ja myyjä myy haluamallaan hinnalla. Kuten sanonta kuuluu, se ei ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka maksaa.

Hyödyntämällä tarjouksia ja alennusmyyntejä sekä pyytämällä alennusta vältät maksamasta ylihintaa ja säästät rahaa. Tee edullisesti se minkä aiot tehdä joka tapauksessa. Jos olet esimerkiksi aikeissa viettää lomaa, niin toteuta pitkän ulkomaanmatkan sijaan edullinen loma Suomessa esimerkiksi kylpylässä.

Kaiken ei aina tarvitse olla uutta. Moni asia, varsinkin kulutustavarat menettävät nopeasti rahallista arvoaan kun ne kannetaan ulos kaupasta. Käyttöarvoaan ne eivät useinkaan menetä ihan yhtä nopeasti. Hyväkuntoisia ja kestäviä käyttötavaroita voi saada käytettynä hyvinkin edullisesti kun tietää mistä ostaa. Ostamalla käytettynä sen mitä aikoo ostaa joka tapauksessa voit säästää huomattavan summan rahaa verrattuna siihen että ostaisit saman tavaran uutena.

Lainojen yhdistäminen on yksi keino säästää kulutusluottojen koroissa ja kuluissa. Jos sinulla on useampi kulutusluotto kuten osamaksu, pikavippi tai luottokorttilasku, niin voit yleensä melko helposti säästää niiden koroissa ja kuluissa merkittävän summan kun yhdistät ne yhdeksi yhdistelylainaksi.

Kilpailuttamalla välttämättömät menosi voit säästää rahaa ja kasvattaa omia säästöjäsi. Kilpailuttamalla sellaiset palvelut ja hankinnat jotka ostat joka tapauksessa, voit pienentää elämisestä aiheutuvia kustannuksia. Kun ostat halvemmalla sen minkä ostaisit joka tapauksessa, niin voit säästää rahaa.

Selvitä tarkkaan itsellesi mitä todella tarvitset, selvitä mitkä ovat sinulle sopivia vaihtoehtoja, kysy tarjoukset useammalta toimittajalta ja osta sellaiselta jonka ratkaisu on kokonaisuudessaan sopiva ja edullinen. Muista että tämä ei aina tarkoita samaa kuin halvin. Halpa ei aina ole hyvä ja kestävä.

Jotta voit säästää arkisissa ja pakollisissa menoissa, niin kilpailuta säännöllisesti ainakin puhelinliittymät, sähkösopimus, vakuutukset ja lainat. Kokeile lainojen vertailuun esimerkiksi *VertaaEnsin.fi:n lainojen vertailua.

Ansaitse passiivista tuloa sijoittamalla fiksusti