Kumppanuusmarkkinointi lyhyesti

Kumppanuusmarkkinointi on yksi mainonnan ja markkinoinnin tulospohjainen muoto, jossa julkaisija mainostaa, tai hienovaraisemmin ilmaistuna suosittelee mainostajan tuotteita tai palveluita omalle kohderyhmälleen.

Julkaisija ansaitsee komissiota, eli (passiivista) tuloa, kun kävijä tekee ostoksen julkaisijan suosituksesta. Esimerkiksi nettisivuston kävijä teke ostoksen verkkokaupassa klikattuaan nettisivulla ollutta mainoslinkkiä tai mainosbanneria.

Kumppanuusmarkkinointi voi vaikuttaa aluksi hieman monimutkaiselta ja vaikeaselkoiselta. Kumppanuusmarkkinointi on kuitenkin lopulta varsin suoraviivaista ja muodostuu käytännössä mainostajasta, mahdollisesta kumppanuusverkostosta, julkaisijasta ja tietysti asiakkaasta.

Miten kumppanuusmarkkinoinnilla voi saada passiivista tuloa?

  • Perusta nettisivusto, blogi, some-tili tai vastaava

  • Tuota ja julkaise kiinnostavaa tai viihdyttävää sisältöä

  • Tee tunnukset kumppanuusverkostoon

  • Hae mainostajien kumppanuusohjelmiin

  • Lisää mainostajien mainoksia tai linkkejä sisältöösi

  • Ylläpidä sisältöäsi ja nauti passiivisesta tulosta

Julkaisija voi olla esimerkiksi nettisivuston tai blogin ylläpitäjä, sosiaalisen median tilin ylläpitäjä, vloggaaja tai joku muu vastaava henkilö tai taho, joka tuottaa sisältöä omalle kohderyhmälleen. Saadakseen komissioita, julkaisija tarvitsee aktiivisia seuraajia ja sisältönsä kuluttajia, jotta syntyy mainosten klikkauksia, joista voi syntyä kauppaa mainostajalle.

Mainostajalle kumppanuusmarkkinointi on tulospohjainen ja tehokas markkinoinnin muoto. Käytännössä mainostaja maksaa vain saavutetuista tuloksista. Kumppanuusmarkkinoinnissa julkaisijalle maksetaan komissiota kumppanuusohjelman sääntöjen mukaisesti tavoitellusta asiakkaan toimenpiteestä, esimerkiksi siitä että kävijä tekee ostoksen verkkokaupassa tai täyttää yhteystietonsa. Lue lisää kumppanuusmarkkinoinnin hyödyistä mainostajalle *TradeTrackerin sivuilta.

Mitä kumppanuusmarkkinointi on?

Kumppanuusmarkkinointi, eli toiselta nimeltään affiliate-markkinointi (engl. affiliate marketing) on mainostajalle tulospohjainen markkinoinnin muoto, jossa mainostaja maksaa komissiota julkaisijalle, esimerkiksi nettisivun tai blogin ylläpitäjälle toteutuneista tavoitteista esimerkiksi myynnistä tai liideistä.

Kumppanuusmarkkinoinnin tavoitteita voi olla esimerkiksi ostos verkkokaupassa, rekisteröityminen palveluun, uutiskirjeen tilaaminen tai muu vastaava mainostajan asiakkaan tai mainostajan potentiaalisen asiakkaan tekemä toimenpide.

Mainostaja, eli tuotteiden ja palveluiden myyjä haluaa saada konversioita sivustoltaan, eli yksinkertaisesti tehdä kauppaa tai muuta vastaavaa. Julkaisija, eli esimerkiksi nettisivun tai blogin ylläpitäjä, voi puolestaan saada komissiota tapahtuneesta ostoksesta jos ostaja on siirtynyt verkkokauppaan julkaisijan sivustolla tai somessa julkaiseman kumppanuuslinkin tai mainoksen kautta.

Kumppanuusverkosto auttaa teknologiansa avulla yhdistämään mainostajat ja julkaisijat toisiinsa ja helpottaa huomattavasti käytännön toteutuksia. Kumppanuusverkostsoissa on yleensä useita eri mainostajien kumppanuusohjelmia, joihin halukas julkaisija voi liittyä tai hakea.

Komissio

Komissio on julkaisijan saama palkkio, eli rahamääräinen tulo kumppanuusmarkkinoinnissa siitä, että hän on ohjannut onnistuneesti oman mediansa kävijän mainostajan nettisivuille, esimerkiksi verkkokauppaan ja kävijä on tehnyt siellä halutun toimenpiteen, kuten esimerkiksi ostoksen verkkokaupassa tai rekisteröitymisen palveluun.

Komissio voi olla esimerkiksi prosentuaalinen osuus kokonaisostoksesta tai vaikka kiinteä rahasumma.

Kumppanuusmarkkinoinnin osapuolet

Mainostaja myy

Mainostaja on kumppanuusmarkkinoinnissa se osapuoli joka myy tuotteita tai palveluita asiakkailleen. Asiakkaita voi olla kuluttajat, yritykset tai muut organisaatiot.

Mainostaja voi olla esimerkiksi tuotteita myyvä verkkokauppa tai jokin palvelu. Mainostaja maksaa komissiota julkaisijalle tämän kyseisen julkaisijan kautta tulleista myynneistä tai liideistä.

Julkaisija suosittelee

Julkaisija on kumppanuusmarkkinoinnissa se osapuoli joka yleensä pyrkii tienaamaan passiivista tuloa julkaisemallaan sisällöllä.

Julkaisija lisää mainostajan linkkejä tai mainoksia julkaisemaansa sisältöön. Kun julkaisijan seuraaja tai sivustolla kävijä klikkaa linkkiä ja tekee ostoksen sen kautta, niin julkaisija saa tästä komissiota, eli osuuden myynnistä tai kiinteän liidipalkkion.

Kumppanuusverkosto helpottaa

Kumppanuusverkosto, eli affiliate-verkosto on kumppanuusmarkkinoinnissa se osapuoli, joka mahdollistaa tehokkaan ja helpon kumppanuusmarkkinoinnin.

Kumppanuusverkosto yhdistää julkaisijat ja mainostajat keskenään oman järjestelmänsä ja linkkiseurantansa avulla. Kumppanuusverkosto laskuttaa komissiot ja liidipalkkiot mainostajalta ja maksaa niistä julkaisijalle kuuluvan osuuden julkaisijan tilille kumppanuusverkoston ja kumppanuusohjelman sääntöjen ja sovittujen käytäntöjen mukaisesti.

Parhaat kumppanuusverkostot

Kumppanuusmarkkinoinnin aloittaminen voi aluksi tuntua vaikealta ja haastavalta. Kumppanuusmarkkinoinnissa osapuolia ja toimijoita on useita. Mainostajia on maailma pullollaan ja mainostajat tarjoavat toinen toistaan suurempia prosentteja tai euroja onnistuneista kaupoista. Mutta miten voi saada homman alkuun ja alkaa tienaamaan passiivista tuloa kumppanuusmarkkinoinnilla? Alussa on paljon kysymyksiä. Osaamisen aukot täyttyvät nopeasti opiskelun, tekemisen ja erehdyksen kautta. Netistä löytyy valtavasti tietoa, mutta lopulta itse tekemällä oppii parhaiten.